Hemp - konopný prášok

  • Stimuluje a uvoľňuje tvorbu hormónov, ktoré podporujú tvorbu svalov
  • má neprekonateľné výživné hodnoty
  • podporuje funkčnú imunitu
  • podporuje správnu funkciu obličiek a pečene
  • pre vegetariánov je to plnohodnotná náhrada konzumácie živočíšnych produktov

 


Hemp - konopné semeno

je odroda rastliny Cannabis L Sativa, ktorá bola kultivovaná v Čine ešte pred 6000 rokmi a využívaná ako zdroj obživy v dobách dávno pred sójou. Z Ázie sa presunula do Európy, kde bola využívaná okrem stravy i pre technické účely.

V poslednej dobe dochádza ku konopnému ‚comebacku‘ predovšetkým vďaka narastajúcemu trendu zdravého životného štýlu aj z dôvodu znovuobjavenie úžasných výživných vlastností tejto plodiny. Je treba zdôrazniť, že táto odroda neobsahuje THC, respektíve obsahuje natoľko zanedbateľné množstvo, že nie je schopná ovplyvniť vnímanie ani pri konzumácii väčšieho objemu.

 

Konopné semeno je považované za najvýživnejšiu potravinu planéty, pretože obsahuje veľké množstvo esenciálnych látok, ktoré ľudské telo potrebuje k dosaženiu optimálneho zdravia a ktoré si zároveň nevie vyrobiť samo.

 

Konopné semeno obsahuje 50% bielkovín. Konopný proteín je zložený zo všetkých 20 aminokyselín vrátane 8 esenciálnych.

Z dvoch tretín je tento proteín tvorený globulárným edestinom, ktorý sa blíži globulínu obsiahnutého v krvnej plazme a zodpovedá za funkčnú imunitu. Je to vysoko kvalitná, kompletná a ľahko stráviteľná forma proteínu, na rozdiel od mäsa alebo i sóji, ktorá obsahuje inhibítory trypsínu a ďalších tráviacich enzýmov, zaťažujúcich trávenie a spôsobujúce plynatosť a ďalšie tráviace problémy.Tretina bielkovinného obsahu je tvorená albuminom, ktorý podporuje správnu funkciu obličiek a pečene. Fakt, že konopné semeno obsahuje z cela kompletnú bielkovinu,je dôkazom toho,že rastlinná strava môže byť plnohodnotnou náhradou konzumácie živočíšnych produktov.

K správnemu fungovaniu väčšiny funkcií ľudského teľa organizmus potrebuje tuky vo forme širokého spektra mastných kyselín. Tie sú zodpovedné za optimálnu funkciu nervového systému, správne fungovanie mozgu, stav pleti, kardiovaskulárny systém, produkcie hormónov i imunitu. Z tohto dôvodu sú priamo zdraviu nebezpečné tzv. nízkotučné či bez tučné diéty. Keďže tuky je potrebné dodávať telu v optimálnej podobe a pomere a to predovšetkým tie, ktoré si samo nevedia vyrobiť čiže esenciálne. Väčšina významných mastných kyselín je odvodená z dvoch esenciálnych kyselín (EMK) Omega3 a Omega6.

Štandardná strava dnešného človeka buď týchto kyselín obsahuje naprosto žalostné nepostačujúce množstvo, prípadne ich obsahuje v nevyhovujúcom pomere 1:10 a vyšším. Konopné semeno obsahuje tieto kyseliny v ideálnom pomere 1:3, ktoré je ľudskému telu najbližšie. Je preukázané, že tuky s nevyváženým pomerom EMK majú na organizmus škodlivé účinky. Konopné semeno obsahuje i kyselinu gama-linolenovu, ktorá má antioxidačné účinky a pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu podobne ako ostatné rastlinné tuky.

 

Konopný proteín je zdrojom arginínu a lysinu, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri stimulácii uvoľňovania hormónov, ktoré podporujú tvorbu svalov. Je ideálnou alternatívou k syrovátke a živočíšnym bielkovinám pre zvýšenie svalovej hmoty nielen u športovcov, ale u všetkých ktorý chcú zostať a dostať sa do skvelej formy. Konope proteínový prášok je zdrojom železa, kyseliny listovej a vitamínov skupiny B a je preto vhodný i pre tehotné ženy a deti.

Približne 65% konopného proteínu v konopnom semene tvorí bielkovina Edestin, ktorá je zhodná s bielkovinou ľudského tela a zodpovedná za podporu imunity organizmu, Obsahuje taktiež bielkovinu Albumin, podobnú bielkovine z vaječného bielka. Je teda vhodnou alternatívou príjmu bielkovín pre vegetariánov i vegánov.

Konope má taktiež vysoký obsah vitamínu E, B1 a B2, je bohaté na minerály, najmä na horčík, železo, fosfor, draslík, vápnik a zinok a je zdrojom lecitínu.

   Neobsahuje lepok, takže je vhodné aj pre osoby trpiace celiakiou

 

Hemp prášok BIO

je konopné semienko čiastočne odtučnené lisovaním, kde vzniknutá hmota je následne rozdrvená na sypký prášok. Celý proces je robený veľmi šetrným spôsobom bez prístupu kyslíka tak, aby nedošlo k znehodnoteniu výživných látok a k nežiadúcej oxidácii.

Konopný prášok je možno primiešať do čerstvých ovocných štiav alebo do ovocného či zeleninového smoothie (cca 2 lyžice prášku). Je možné ho použiť aj na prípravu proteínových nápojov, jogurtov, zeleninových štiav, polievok, pomazánok a šalátových dressingov.

Semenová kaša z konope sa radila medzi tradičné jedlo chudobných, židovská pochúťka z pražených semien sa nazývala TZADDI  a v Poľsku využívali konopných semien na polievku zvanú SEMIENTIATKA. Rusi z konopných semien vyrábali semencové maslo a konope poznali i mnísi v kláštoroch. O Budhovi sa traduje že počas pôstu požíval 1 konopné semienko denne. Pre chudobných dedinčanov malo konope zastúpené v potrave svoj význam, pretože dedinčania, ktorí jedli konopnú stravu boli odolnejší voči nákazlivým chorobám. Ešte počas 19. storočia pomohli konopné semienka prekonať obyvateľom Austrálie dva rozsiahle hladomory.

 

VÝHODY UŽÍVANIA KONOPNÉHO PROTEÍNU:

  • vysoko kvalitná 100% prírodná bielkovina s kompletným zložením aminokyselín
  • dokonalá rovnováha nenasýtených mastných kyselín Omega 3, 6 a 9
  • podporuje tvorbu svalovej hmoty
  • napomáha detoxikácii
  • obsahuje všetkých 20 aminokyselín
  • obsahuje všetkých 10 esenciálnych aminokyselín
  • obsahuje iba 15% sacharidov
  • 1 dávka obsahuje viac ako 30% dennej dávky Omega 3
  • obsahuje vlákninu
  • neobsahuje lepok, laktózu, sóju, hexan, nie je geneticky modifikovaný
  • bez obsahu herbicídov, pesticídov, konzervantov a iných umelých prídavných látok

NEVÝHODY UŽÍVANIA INÝCH PROTEÍNOVÝCH PRODUKTOV:

SRVÁTKOVÝ PROTEÍN

  • nevhodné pre osoby s neznášanlivosťou laktózy
  • nevhodné pre osoby s alergiou na mlieko
  • nadmerná konzumácia môže viesť k nadúvaniu a kŕčom
  • čšina z nich je počas výroby zahrievaná, čo ničí schopnosť bielkovín pôsobiť ako enzýmy," funkčné bielkoviny ", ktoré urýchľujú rýchlosť biochemických reakcií v tele

SÓJOVÝ PROTEÍN

  • čšina sójových bielkovín bola ošetrená hexánom, čo je chemická látka používaná na extrakciu tukov
  • čšina sójových bielkovín sú GMO (geneticky upravované)
  • obsahuje oligosacharidy, ktoré spôsobujú plynatosť a ďalšie žalúdočné problémy
  • sója je alergénom

 

ODPORÚČANÉ DÁVKOVANIE:

1-2 polievkové lyžice zmiešať s vodou, mliekom, džúsom, smoothie alebo jogurtom, 1 až 2 krát denne.

 

PROTEÍNOVÁ VÁŠEŇ - RECEPT