Kakao

  • preventívne proti najrozšírenejším ochoreniam v súčasnosti - srdcovým chorobám (o päťdesiat percent nižšie riziko úmrtia na srdcovocievne choroby či rakovinu)
  • výrazne stimuluje nervový systém, uvoľňuje a prináša pocity šťastia
  • vyrovnáva cukrom vyvolanú kyslosť v ústach a chráni tak zuby pred zubným kazom
  • je veľmi bohaté na látku epicatechín, velmi doležitú látku pre prevenciu civilizačných chorôb
  • okrem kalorickej a stimulačnej hodnoty tohoto nápoja(obsahuje theobromin a kofeín), skrýva v sebe kakao aj látky, ktoré znižujú krvný tlak.
  • konzumovanie kakaa podporuje tvorbu imunoglobulínu A v slinách a má tak naozaj pozitívny vplyv na našu odolnosť voči chorobám.

Kakao

Aztékovia verili, že v kakau je obsiahnutý duch Boha a od tradičného nápoja očakávali prísun energie i potencie. Skvelá ingrediencia do všetkých sladkostí a k príprave čokoládových nápojov. Všetky úžasné vlastnosti kakaa zostávajú zachované, lebo neprechádza tepelnou úpravou. Bôby rastú na malých stálo zelených stromoch, ktorým dal známy botanik Karl von Linne prekrásny latinský názov Theobroma, čo znamená "jedlo bohov". Objavili ho pred viac ako 2000 rokmi, ale jeho plody vo väčšej miere začali využívať až pôvodní obyvatelia -Aztékovia a Mayovia. Nápoj, ktorí pripravovali z kakaových bôbov však nemožno s dnešným kakaom ani porovnať. Aztékovia si totiž tento hustý nápoj s penou dochucovali miesto cukru chilli korením alebo vanilkou. Z aztéckeho názvu xocolati pochádza aj názov čokolády.

Čokoláda je jedno z najobľúbenejších jedál na svete. Pre predstavu, čokoláda tvorí 1% stravy západnej populácie. Bohužiaľ obyčajná masovo produkovaná čokoláda vzniká pražením, skvapalňovaním, mletím a následným zmiešaním kakaových bôbov s rafinovaným cukrom, aditívami, mliečnymi práškami, hydrogenovanými tukmi, konzervantmi a inými dodatkami a z pôvodných hodnôt nezostáva prakticky nič. Naopak, vďaka cukru a aditívam vzniká mnoho prázdnych kalórií a psychických závislostí. Pravý bio kakao prášok chutí ako pravá čierna horká čokoláda. Najlepšou cestou ako využiť výživných hodnôt kakaa, a že ich nie je málo, je konzumovať ho v tej najčistejšej podobe, ako ho vytvorila príroda.

V sedemnástom storočí bolo kakao spoločne s čokoládou na anglickom kráľovskom dvore podávané dokonca ako afrodiziakum.

Kakao obsahuje

široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je hlavne primárnym zdrojom horčíka Mg a organickej síry v prírode, pričom práve horčík je považovaný za jeden z najviac nedostatkových minerálov v súčasnej štandardnej strave, vedúcej k prílišnému výskytu srdečných chorôb.

Je jedným zo silných antioxidantov: Podľa vedeckých výskumov je kakao bohatou plodinou na antioxidanty, obsahuje približne 10% flavonoidných antioxidantov, čo je 2x viac než červené víno a 3x viac než zelený čaj. Je to tiež 20x viac než v praženom štandardnom kakaovom prášku dostupnom na trhu. Antioxidanty v surovom kakau sú vysoko stabilné a ľahko vstrebateľné pre ľudský organizmus.Látky, ktoré boli pre tieto účinky skúmané vedcami, sú mimo iného: anandamid, arginín, dopamín, tryptofan a fenyletylamin.

Anandamid je endogénny kanabinoid prirodzene prítomný v ľudskom mozgu, spojený s pocitmi blaženosti alebo uvoľnenia – ananda napríklad znamená v sanskrte blaženosť.

Arginín je považovaný za prírodnú viagru.

Tryptofan je esenciálna aminokyselina, ktorá je východiskovou látkou pre vznik serotonínu, významného neurotransmiteru ovplyvňujúceho mimo iného nálady a pocity.

Fenyletylamin, ktorý býva nazývaný hormónom lásky a šťastia, je endogénny amfetamin. Je syntetizovaný z aminokyseliny fenylanin. V mozgu vyvoláva uvoľnenie dopaminu, ďalšieho neurotransmiteru, ktorý má vplyv na náladu. K zvýšenej sekrécii tejto látky dochádza napríklad pri orgazme. Vďaka týmto chemickým látkam je čokoláda skutočným antidepresívom, navodzujúcim dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti a ďalej býva považovaná za ľahké afrodiziakum.

Obsahuje tieš MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), ktoré spomaľujú odbúravanie andamidov a ďalších neurotransmiterov, zaisťujúc tým ich zostávanie v krvnom obehu, a tak umožňujú dlhšie trvanie príjemnej nálady. To všetko dohromady s horčíkom a vitamínmi rady B, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu.

Theobromin tvorí 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrálny nervový systém, uvoľňuje svalstvo a rozširuje cievy. Má asi 1/4 stimulačnej sily jeho príbuznej molekuly kofeínu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeínu sa rôznia, ale všeobecne panuje zhoda, že ho obsahuje veľmi málo.

Kakao sa radí medzi tzv. "superpotraviny". Obsahuje približne 300 pre telo blahodarných látok, čo z neho robí jednu z najkomplexnejších potravín planéty.