Spirulina

  •  obsahuje až 64 % plnohodnotných bielkovín a preto je vhodná pre vegetariánov, vegánov, makrobiotikov, ale i športovcov a osoby v rekonvalescencii
  • vďaka hojnosti železa v chelátovej forme podporuje liečbu chudokrvnosti a stimuluje tvorbu červených i bielych krviniek
  • Spirulina pomáha detoxikovať krv, pečeň a ľadviny
  • vďaka obsahu modrého farbiva fytocyanínu prispieva k prevencii rakoviny a zároveň k zmierneniu vedľajších účinkov chemoterapie a rádioterapie
  • vysoký obsah kremíka a vápnika napomáha pri liečbe a prevencii osteoporózy
  • u dojčiacich matiek pozitívne pôsobí na laktáciu
  • vysoký obsah antioxidantov pomáha telo chrániť pred pôsobením voľných radikálov
  • posilňuje imunitné funkcie, najmä vďaka stimulácii makrofágov, ktoré pomáhajú pri vylučovaní nečistôt z organizmu, obsahuje antigény, ktoré bojujú s AIDS.
  • priaznivo ovplyvňuje kvalitu vlasov a pleti
  • obsiahnuté enzýmy a chlorofyl pomáhajú v hojení rán a jaziev, vrátane žalúdočných vredov, zlepšení trávenia a látkovej výmeny
  • pozitívne ovplyvňuje imunitu, pôsobí protivírovo a protizápalovo
  • pomáha zvýšiť psychické schopnosti a zmierniť mierne depresie
  • pomáha znížiť hladinu cholesterolu
  • podporuje sexuálnu túžbu u mužov i žien
  • normalizuje mikroflóru črevného traktu, má antimikrobiálne účinky

Spirulina

 

Aztékovia si jedinečné účinky sladkovodnej riasy spiruliny vážili natoľko, že ju využívali ako platidlo. Dlhé roky sa všetko, čo sa týkalo Spiruliny, udržiavalo v prísnej tajnosti. Tento produkt bol určený výlučne na podporu fyzického stavu straníckej a štátnej elity. Zvláštne zmesi, ktoré obsahovali spirulinu, sa pridávali do stravovacej dávky kozmonautov a významných športovcov.

Dnes Svetová zdravotnícka organizácia potvrdzuje, že tento jednobunkový organizmus predbehne obsahom živín väčšinu potravín i doplnkov stravy. Je tak bohatá na živiny že 1g riasy ich obsahuje toľko ako celý kilogram zeleniny a preto pomáha zaistiť, aby organizmu behom redukčnej diéty nechýbali.

Zvláštnosťou spiruliny je to, že je vypestovaná v prírodných podmienkach a nedá sa pestovať v špeciálnych skleníkoch. V súčasnosti na Zemi zostali len tri jazerá, kde sa nachádza divo rastúca spirulina : v Afrike je to jazero Čad, v Južnej Amerike jazero Teskoko a v Číne v provincii Juňnaň jazero Czinchaj.

Spirulina napomáha odstrániť chronickú zápchu a plynatosť, podporuje tvorbu probiotických kultúr, ako sú lactobacillus a bifidobaktérie. Čistí tráviace ústrojenstvo a obnovuje zdravú črevnú mikroflóru. Je bohatým zdrojom chlorofylu, ktorý má výrazné detoxikačné vlastnosti. Pomáha z organizmu odstraňovať ťažké kovy, chemické toxíny a ďalšie jedovaté látky. Regeneruje pečeň a čistí krv. Pôsobí ako silný antioxidant. V posledných rokoch sa tiež osvedčila predovšetkým ako veľmi účinný podporný prostriedok pri znižovaní váhy. Rýchlo sa vstrebáva a pritom zvyšuje hladinu cukru v krvi, čím pomáha obmedziť vysielanie signálov hladu do nášho mozgu. Obsiahnutý fenylalanín podporuje prenos nervových impulzov, a tým potláča nielen chuť do jedla (najmä na sladké), ale i celkovú hladinu energie. Spirulina ako jeden z mála rastlinných zdrojov obsahuje vitamín B12. Chlorofyl, fykocyanín, železo, vitamín B12 a kyselina listová obsiahnuté v Spiruline podporujú zdravú krvotvorbu. Chróm pomáha efektívne využiť glukózu a prispieva k stabilizácii krvného cukru.

 

Obsahuje celý rad ďaľších výživných látok:

Proteíny -bielkoviny, ktoré predstavujú 60-70 % zloženia vodnej rastliny. Ľahko sa vstrebávajú / až 65-80% /, sú základným stavebným materiálom buniek ľudského organizmu. Pri nedostatku bielkovín sa objavuje únava, chýba apetít, zaostávanie rastu, poruchy vo vodnej rovnováhe.
18 aminokyselín, z nich je 8 nenahraditeľných.
Vitamíny B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, PP a ďalšie. Minerály železo, jód, kalcium, sodík, kálium, meď, horčík, mangán, zinok, fosfor, selén, chróm, vanádium.. Vanádium sa podieľa na uhľohydrátovej a tukovej výmene, spolu s chrómom zlepšuje inzulínovú výmenu, posilňuje produkovanie inzulínu. Selén ničí rakovinové bunky a spomaľuje proces starnutia organizmu.
Nukleové kyseliny / DNA a RNA /, plnia najvážnejšiu úlohu v ochrane a odovzdávaní genetických informácií.
Chlorofyl je zdrojom organického železa. Volajú ho aj zelenou krvou. Má detoxikačné vlastnosti, očisťuje krv od škodlivých látok a nečistôt.
Fermenty - urýchľujú látkovú výmenu v koži a hojenie rán, sú nevyhnutné pre trávenie potravy, stimuláciu činnosti veľkého mozgu, obnovu orgánov a tkanív. Každý orgán a tkanivo organizmu má svoju sieť fermentov, pretože jeden ferment aktivizuje len jeden biochemický proces. Fermenty sú veľmi citlivé na vysokú teplotu a pri nahrievaní sa ľahko narúšajú. Preto, aby organizmus získal chýbajúce množstvo fermentov, je potrebné jesť niektoré potraviny v surovom stave.
Polonenasýtené kyseliny Medzi nimi gama-linolenová kyselina, ktorá patrí ku kyselinám typu Omega 6. Znižuje krvný tlak, zúčastňuje sa na tukovej výmene, podporuje rozmnožovanie buniek, zvyšuje imunitu, zabraňuje zápalovým procesom a srdcovo-cievnym ochoreniam.
Fykocyanín - spomaľuje rast nádorových buniek a stimuluje imunitný systém.
Manitol, Analóg koenzýmu Q10, ktorý pretvára energiu z potravín v podobe ATF a rozdeľuje ju do každej bunky organizmu.

Odporúčané užívanie:

1 vrchovatú čajovú lyžičku (3-4g) spiruliny zmiešajte s vodou, 1 alebo 2 x denne. V ideálnom prípade - 30 minút pred jedlom.
Pri ochorení je možné užívanie zvýšiť na 10-20 gramov / deň. Športovci by mohli užívať až 50-60 gramov denne.


Opatrne u chorých na obličky a v tých prípadoch, keď bolo odporúčané ohraničenie bielkovín v jedle. Nedoporučuje sa pri akútnych žalúdočno-črevných ochoreniach.